Saturday, August 12, 2006

1 - 8 augustus 2006 - Langkawi part II

Dinsdag 1 Augustus, dag 256

Heske zette haar eerste voet op het strand van Langkawi en beet Sanne meteen toe: "Godsamme, had dat dan meteen gezegd, dan was ik hier zeven maanden geleden meteen naar toe gekomen!" Terechte kritiek natuurlijk, Sanne bood dan ook haar excuses aan dat Heske nu pas op Langkawi is gearriveerd. Maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Deze woordenwisseling vond plaats vlak voor het zoeken naar een huisje en vlak na een Air-Asia vluchtje van een uur vanuit Kuala Lumpur. Dat huisjes zoeken is normaal gesproken niet ons ding, maar nu was het een eitje. We hadden verwacht dat het hoogseizoen zou zijn op Langkawi en de huisjestocht in December op dit strand lag nog vers in ons geheugen. Toen liepen we een uur door de regen alvorens we (n)iets vonden. Maar nu was het allemaal anders! We konden voor 80 Ringit (eur 17,33) een drie persoons huisje krijgen in een erg fijn park. Sterker nog, we konden dat ene huisje dat vlak aan zee stond krijgen! Doe maar! Met airco, koelkast, warm water en TV. Prima!


Tja en wat doe je als je dit allemaal binnen 10 minuten voor elkaar hebt? Biertje? Nee, eerst lekker zonnen en dan een biertje. En een Baileys met ijs voor de meisjes, volgens hen een echt "vriendinnen-drankje". En dat voor nog geen 9 euro per literfles. Ja, Langkawi is een echt belastingparadijsje. Ze hebben namelijk geen belasting hier, dus ook niet die 300 procent op alcohol.

De koude drankjes waren heerlijk en Sanne wist nog wel een tentje waar je lekker kan eten.

Einde van dag 256, de dag dat Heske beweerde niet gek te worden van alle uitspraken die beginnen met: "vorige keer dat we hier waren....".


Woensdag 2 Augustus 2006, dag 257

De dag begon met wat regen, wat natuurlijk zo zijn voordeel heeft. Een prachtig plaatje met een regenboog.


En natuurlijk kwam er na regen zonneschijn, dus werd er nog even op het strand gelegen.

Verder bevalt huisje 1 erg goed, toch wel handig als ze het strand geïntegreerd hebben met het huisje. Balkon = strand en strand = balkon zeg maar. Fijn!

Verder wisten we de befaamde Breakfast Bar weer te vinden, een tent die zeven maanden uitgebreid is beschreven op deze weblog. Na het ontbijt deden we wat je hoort te doen op Langkawi, we lagen eeeeeven op het strand.

Einde van dag 257, de dag dat we ook dramatisch nieuws voor onze kiezen kregen. De Reggae bar is verdwenen!!!! Dit was een begrip op Langkawi en zeven maanden geleden hebben we daar toch menig pilsje gedronken. Maar nu was hij er dus niet meer. Bij deze constatering vielen we spontaan in een gat, wat moeten we nu? Bij gebrek aan de beste bar van Langkawi hebben we onze eigen bar maar ingericht op ons balkon/strand. Gezelligheid troef deze avond.


Donderdag 3 Augustus 2006, dag 258

Het zonnetje deed het weer prima vandaag, maar de twee Globetrotters in Spé zaten binnen achter een computerscherm. Zo'n ticket naar Nieuw Zeeland boeken is nog steeds geen kattenpis. Na twee middagen en ruim 10 euro aan telefoonkosten verspeeld te hebben aan een ticket met een stop-over in Sydney. Weekje Sydney, het blijft een briljant idee, maar we moeten hier helaas toch van af zien. Het zou een errug duur weekje Sydney worden. Uiteindelijk vonden we twee stoelen op een vlucht van Malaysia Airlines. Vanaf Kuala Lumpur, lekker eenvoudig. Even boeken en klaar. Niet dus. Wat een geklooi met onze creditcard(s) die onvoldoende limiet bleek te hebben (iets te fijn geshopt in Kuala Lumpur?). Zelfs Sanne's Pappa moest er aan te pas komen! Nog steeds geen echte Globetrotters, dat is wel weer duidelijk. Maar uiteindelijk is het gelukt, we vliegen op 15 augustus naar Auckland en op 11 oktober vliegen we weer terug. We hebben geen idee of dit lang of kort genoeg is, maar voor Nieuw Zeeland moet je een zogenaamd outbound ticket hebben, in ons geval dus een ticket terug naar Kuala Lumpur. Da's toch nog een vlucht van tien uur vanaf hier, weer eens wat anders dan die Mickey Mouse vluchtjes de laatste tijd. Bij terugkomst in Kuala Lumpur vliegen vervolgens meteen door naar Bangkok (aanbieding Air Asia, 10,83 euro, kan je niet laten liggen ;-) alwaar we misschien nog wat snode plannen hebben. We denken nog steeds aan Chiang Mai en misschien nog aan het zuiden Laos of....

Eerst maar eens een biertje op het strand. We gaan naar Nieuw Zeeland!!!!! Brrrrrrrr.


Edward spotte op het strand (waar anders?) de barman van de Reggae Bar en ging natuurlijk verhaal halen omtrent het verdwijnen van zijn d inkgelegenheid. Commentaar van de Rasta: "shit happens man!". Zeg dat wel, maar gelukkig was er een nieuw Reggae bar in de Jungle. Waar precies? "Somewhere there man!", wijzend op het eiland Langkawi. Vanavond maar eens alle bossen van Lankawi afzoeken?Beter van niet. Uiteindelijk zouden we geen biertje drinken bij de vrienden van Bob Marley, sorry Olav. Tevens was het Tiger bier op bij de leverancier van onze eigen bar en konden we alleen Karsberg inslaan, een bier dat niet vermeldenswaardig is in de B.e.e.r.-index aangezien deze index niet voorziet in negatieve scores. Ja, het was bikkelen vandaag.



Einde van dag 258, de dag dat alleen de credit card van Ad ons naar New Zealand kon laten vliegen. En hij mag niet eens zelf mee!!!


Vrijdag 4 Augustus 2006, dag 259

Bij aanvang van onze reis was er slechts één regel: we huren geen brommer. Gaandeweg de reis is er een tweede regel bijgekomen: we hebben geen contact met katten. Waar de anti-brommerregel nog feilloos overeind staat, wordt het anti-katten beleid steeds meer met voeten getreden. Zeker nu Sanne nu een medestander heeft in de vorm van Heske (en Edward het stiekem ook leuk vindt om zo'n kat aan te halen). Maar hier op Langkawi gaat het wel weer erg ver. Nu zijn er op dit eiland ook veel dakloze katten, en binnen enkele uren na intrek in ons huisje waren we ook reeds in het "bezit" van een huiskat. Heske en Sanne hadden de allerzieligste kat uitgezocht en vertroetelden deze met zakjes Whiskas en alles wat een kat verder lust. Zo eet een kat hier ook gerust een bakje rijst, moeten we bij die verwende mormels van ons in Nederland mee aan komen. Die erg zielige kat was er niet best aan toe. Haar vacht was dof en haar ogen en neus vies. Daarom kreeg ze meteen de naam Brakkie mee. Maar nu leven we enkele dagen later en Brakkie begint al aardig op te knappen. Ze is de hele dag bezig met het poetsen van haar vacht en dat helpt. Tevens is Brakkie een zeer intelligente kat. Zij voelde feilloos aan hoe deze mensen te manipuleren zijn en al snel at zij twee maaltijden per dag, afgezien van de snacks natuurlijk. Het gaat Brakkie goed dus. Tot dat we weer weg gaan natuurlijk, hopelijk is ze dan weer wat opgeknapt en niet te veel gewend aan een bestaan als "huiskat". Brakkie is namelijk niet meer weg te slaan bij ons huisje. Ze zit zo'n 23 uur en 50 minuten per dag bij ons huisje.


Op de foto werd Brakkie bruut gestoord in haar slaap, waarvoor excuses!

In de middag kwamen we nog twee bekenden langs. Ingrid en Geartsje hebben ook besloten om naar Langkawi te gaan en we hadden gezellig een huisje in "ons park" geregeld. Lekker bijkletsen, ze hebben zich prima geamuseerd in Maleisië. De laatste week blijven ze op dit top-eiland en daarna vliegen ze terug naar KL en vervolgens naar huis. Maar zo ver is het gelukkig nog niet.

Einde van dag 259, de dag dat we de Reggae bar niet nodig hadden. Onze eigen bar deed goed zaken, Bar 42 (de naam van ons huisje is 42). Direct aan zee en ijskoude drankjes zo goed als gratis. En zelfs eten bij de bar! De Maleisische Saté, Franse frietjes en sandwiches deden het prima bij wijn en bier. En die wijn en het bier deden het op hun buurt ook weer goed. Waar we aan het begin van de avond enigszins kritisch waren op de Maleisiche Karaoke bij de buren, werd later op de avond in onze eigen bar meegezongen op Abel. Ja, hoe gaat dat liedje ook al weer? "Ik doe de deur dicht...". Wij weten het nu weer, erg sterke tekst trouwens ;-) Toen zelfs Boudewijn de Groot er aan te pas kwam was het echt tijd om naar bed te gaan.


Zaterdag 5 Augustus 2006, dag 260

Heske is nu ook van de Tai Chi. Dat is knap van haar. Waar Tai Chi nogal eens 's morgens in alle vroegte wordt beoefend, is Heske een avondmens. En dat is dan nog licht uitgedrukt. Maar ze wilde het ook wel eens meemaken, dus is ze al voor de tweede dag op rij "vroeg" opgestaan en doet ze braaf de bewegingen die luisteren naar de illustere naam: "The Eight Treasures". Dat wil je. Al hoewel? Vroeg opstaan in je vakantie op de morgen nadat Bar 42 geopend was? Wederom een bewijs dat Tai Chi rare dingen met je doet en dus verboden moet worden. Bovendien zet je jezelf enorm voor lul zo op het strand. Je zou namelijk denken dat het 's morgens vroeg erg rustig is op het strand zodat niemand je ziet als je die vreemde bewegingen staat te maken. Niets is minder waar, Maleisiers houden er blijkbaar van om vroeg naar het strand te gaan. Maar ze zijn ogenschijnlijk niet van het doen van "oefeningen". Waar in noordelijkere regionen van Azië veel mensen vroeg op staan om oefeningen te doen (bijv. Tai Chi of dans) zie je dat hier helemaal niet. Resultaat: je wordt nogal eens aangestaard bij het uitvoeren van die Yang 24. Maar toch lukt het je in zo'n situatie prima om je te concentreren. Het is vergelijkbaar met het opbrengen van concentratie in een kantoortuin met 86 anderen. Daar kan Edward over mee praten, no problemo! Samengevat, er was al weer vroeg actie in de tent. Na deze vroege activiteit zakte het echter een beetje weg. Een beetje? Eigenlijk gebeurde er verder niet zo veel deze dag. Het was ook slecht weer.


Iedereen schrok nog even wakker bij een enorme donderslag, maar verder was het luiheid troef op het terras van Bar 42. En Brakkie deed lekker mee.

Einde van dag 260, de dag dat Heske nog maar eens een paar badslippers kocht. Haar zevende paar? Valt mee, aldus Heske.


Zondag 6 Augustus 2006, dag 261

Da's handig, het mannetje van de Breakfast bar denkt ons zo goed te kennen dat hij denkt dat hij weet wat wij willen bestellen. Wij laten hem in de waan en laten het ontbijt aanrukken dat hij in gedachten heeft. Na acht maanden drie keer per dag naar een menukaart te kijken is dat best fijn. En wat ook fijn is: hij heeft enkele produkten die je niet iedere dag tegen komt in Azië. Denk aan bruin brood en muesli. Conclusie: Breakfast Bar hoog! Maar dat schreven we zeven maanden geleden ook al en is dit dus nutteloze informatie.

Tja, hoe ziet zo'n dagje Langkawi er uit? Na boven beschreven ontbijt-tafereel is het meestal al wel tegen de middag. Hoog tijd om te zonnen en te lezen natuurlijk. Afhankelijk van de toegeslagen lamlendigheid kunnen we het opbrengen om helemaal ergens naar toe te lopen voor een lunch. Ja, dat is zeker 15 meter lopen. Onderschat dit niet. Gebrek aan lunch leidt meestal tot een vroegtijdige opening van bar 42, met snacks natuurlijk. Tja, en dan dineren natuurlijk. Vandaag bij Rasa, met formule 1 op TV.

Echter Geartsje, Heske en Edward onttrokken zich vandaag van dit strenge regime en gingen eiland hoppen. Een bekend begrip, volgens de "mannetjes" kan je niet op Langkawi geweest zonder gehopt te hebben. Vooruit dan maar, doe ons maar de goedkoopste. Dit betrof een tripje met een boot met kapotte motor naar drie eilanden, waarvan er één geskipt werd. Onderweg was er nog een berg in de vorm van een zwangere vrouw te zien en op het eerste eiland bevond zich een zoet water meer incusief bananenboot en waterfietsen. En kano's voor een bepaald slag mensen.


Na een zwempartij en het spotten van apen moesten we snel door naar het tweede eiland dat dus eigenlijk het derde eiland betrof. Onderweg werden er nog roofvogels gevoerd, er zijn op Langkawi enorm veel schitterende vogels. Tientallen fraaie exemplaren kwamen af op de stukjes vlees die in het water gegooid werden.


Toen het eenmaal op was werden wij gedropt op een eiland met nog meer apen. De combinatie tussen apen en open prullenbakken werkte hier niet echt goed. Het hele strand lag onder de blikjes, flesjes en zakjes.


Na acht maanden Azië was Edward beter in staat om langs alle rommel te kijken dan zijn mede eilandhoppers. Oeps, het kan toch niet de bedoeling van een reis zijn dat je hier aan went??? Afijn, nadat we onze rommel netjes (?) in de prullenbak hadden gegooid gingen we weer aan boord en een half uurtje later waren we weer terug op ons eigen strand, alwaar men regelmatig de boel opruimt (geen apen, maar er spoelt nogal wat rommel aan).

Einde van dag 261, de dag dat de grand prix van Hongarije ontaarde in een ware Thriller. Alonso én Schumacher van de baan en Button die aan de haal ging met de overwinning. Je weet wel, dat verhaal van die twee honden die vechten om een been.... Nou, na al die commotie was het wel weer tijd om wat te relaxen. Bar 42 deed nog één wijntje. Een kleintje. En nog één...


Maandag 7 Augustus 2006, dag 262

Onze tijdelijke medereizigers gingen een rondje eiland doen. Wij waren minder actief, mede doordat wij eigenlijk alle watervallen, cable cars en hotsprings op het eiland wel zo'n beetje gezien hebben. Ja, ze houden ons toeristen lekker bezig op dit eiland. Wij namen de tijd voor lezen en internetten. We zijn namelijk erg bezig met het Nieuw Zeeland gebeuren. We kijken op alle sites waar we campers kunnen huren. Sanne heeft zelfs een verhuurder gevonden die voor 2,5 euri een flatscreen en DVD speler meegeeft. Laat Ali illegali in Kuala Lumpur maar vast beginnen met het branden van de nieuwste DVD's! Verder smullen we van de reisverhalen op het internet. Waarom heeft IEDEREEN die in Nieuw Zeeland is geweest het over sandwiches van de Subway??? Is er iemand die ons dit kan uitleggen? Verder spreken veel coole dingen in Nieuw Zeeland erg tot onze verbeelding. Naast die broodjes van de Subway zien we erg uit naar de dolfijnen, pinguins en meer van dat soort tuig. En kamperen aan zee. Of tel je met een camper niet onder de categorie kampeerders? Ach, als er maar een BBQ is, denkt Edward dan maar.

Sanne had de laatste dagen wat last gehad van Ménière, maar in de avond voelde ze zich gelukkig weer prima. Oftewel: tijd voor een feestmaal. We kozen voor de veel te dure Indiaan, heerlijk! Met vijf personen is het lekker doorbestellen en hoef je het niet bij een chicken masala te laten. Ingrid heeft hands-on India ervaring en weet dus ook alles van het hands-on eten. Of eigenlijk maar één hand, de linker gebruik je natuurlijk niet. Ze bracht ons deze kunst bij, wat vooral Sanne erg goed af ging. Scheelt ons weer een ritje naar de Ikea als we terug komen. Bestek? Onzin!

Einde van dag 262, de dag dat we er achter kwamen dat er best veel zand op het strand ligt. Door een flink briesje ligt het zand nu overal, zelfs in ons bed. Maar wat nog erger is, ook onze bar is getransformeerd tot een soort woestijn.


Dinsdag 8 Augustus 2006, dag 263

We hebben tijdens deze reis de meest schitterende rijsvelden mogen aanschouwen. Denk aan de schitterende landschappen in Nin Binh (Vietnam), alwaar rijstvelden afgewisseld werden met indrukwekkende karstbergen. Of denk aan Longshen (China) waar de rijstvelden als een lappendeken over de bergen gedrapeerd lijken te zijn. Deze beelden staan in ons geheugen gegrift. Maar hoe werkt het nu precies met het verbouwen van rijst? Het fijne wisten we er niet van, wij luisteren immers niet naar de naam Willem Wever. Maar gelukkig bestaat er op - of all places - Langkawi een rijstmuseum. Leuk! Nu weten we hoe het zit. De rijst groeit uit rijstplanten ;-). En nog wat gedoe met water en waterbuffels en vissen en weet ik veel. Er komt nog heel wat kijken bij de eerste fasen van het ontstaan van een Nassi Lemak. Dat leerden we van een alleraardigste man die ons twee uur lang vertelde over rijst en over Langkawi. Nu wisten Geartsje en Ingrid, die beiden op een Landbouw Hogeschool werken, natuurlijk ook wel briljante vragen te stellen. De man vond het allemaal prachtig, we vermoeden dan ook dat we de eerste bezoekers waren dit jaar. Onterecht, het was een leuke middag.



Einde van dag 263, de dag dat de bar voor het laatst los ging, morgen pakken we de boot naar Penang. Er waren weer veel versnaperingen waar onder weer die Maleisische Saté, die Brakkie ook weer erg lekker vond.

Tevens het einde van ons tweede bezoek aan Langkawi. Reistips Langkawi:
1) Strand? Cenang beach is het grootste strand met het meeste vertier zoals barretjes, restaurants, winkeljes en huisjesparken. En de yetski's, parasailers en bananenboten krijg je er ook bij.
2) Roken? Voor rokers en liefhebbers van alcoholische versnaperingen is Langkawi een erg goedkope plek. Sigaretten voor Rm 3,60 (78 eurocent), Bier voor Rm1,80 (39 eurocent) en een liter Baileys voor Rm 40 (eur 8,67).
3) Ontbijten? Kijk eens bij de breakfast bar! Bruin brood en muesli op de kaart voor diegenen die wat langer weg zijn en bananenpannekoeken en vers fruit voor de kortere vakantie vierders.
3) Lunchen? Voor 1 rm (22 cent) een afhaal nasi naast SBR internet (bij Sandy's Beach Resort).
4) Diner? Moeilijk kiezen! Rasa voor wester food, maar ze hebben ook verse vis van de BBQ en ook maleisisch is er heerlijk. Voor erg verse vis kan je ook schuin tegenover Rasa terecht bij de chinees. Super goed (noord) India's eet je bij Little India. Dit alles op Cenang beach.
5) Slapen? Het is zoals op veel eilanden hollen of stil staan. Toen wij aankwamen op dinsdag waren alle huisjesparken leeg, in het weekend waren ze zo goed als vol. Eind Augustus en december zijn hoogseizoen (en tevens alle maleische feestdagen, even checken dus). Sandy's Beach Resort en AB Motel bieden aardige bungalows aan zee voor zo'n 60 a 80 Rm (13-17 eur). Ook weer op Cenang beach.
6) Sightseeing? Auto huren kan al vanaf Rm 50 (eur 11) per dag. Op rustige dagen probeerden ze zelfs auto's aan ons te slijten voor Rm 40, er valt dus over de prijs te praten. Het eiland leent zich prima voor een ritje.
7) Wacht niet net als Heske zeven maanden, maar ga meteen naar Langkawi. Air Asia vliegt drie keer per dag vanaf Kuala Lumpur en het kost geen drol.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home