Tuesday, May 02, 2006

20 - 22 april - Hong Kong

Donderdag 20 april 2006, dag 152

Bootje van Macau naar Hong Kong gepakt. Man, wat gaat dat ding hard!


Wellicht hadden we toch beter wel goed kunnen ontbijten. Met name Edward had het zwaar. De eerste minuten in Hong Kong stond hij nog te shaken op zijn benen, maar gelukkig kwam hij wel door de Sars-controle. Dat schijnt met lichaamswarmte in je hoofd te maken te hebben (ofzo). Als men met een scanner een verhoogde lichaamstemperatuur in je hoofd constateerd, moet je eerst door een arts onderzocht worden voordat je Hong Kong in mag. Maar ondanks het feit dat Edward stond te zwabberen op zijn benen kwam hij toch Hong Kong binnen. Jippie!

Meteen met de metro naar Kowloon, het vaste land zeg maar. Daar dachten we wel even een goedkoop guesthouse te vinden. Maar This is Hong Kong man! In een paar enorme gebouwen zitten wel enorm veel guesthouses, daar ligt het niet aan. Alle kamers waren bedroevend slecht en aan een raam hoef je hier al helemaal niet te denken! Het minst slechte dat we konden vinden was een kamertje dat we al snel de bijnaam "de bezemkast" meegaven. En dat voor 200 Hong Kong dollars (21 eur)! Verreweg de slechtste kamer van onze reis tot nu toe. Maar goed, we zijn wel mooi in Hong Kong! En bovendien zitten er opvallend veel travestieten in ons guesthouse, dus gezellig is het wel. Een kleine impressie van het guesthouse:



De ingang van ons guesthouse is ergens midden op de foto te zien. Sanne was zo blij als een kind:


Verder was dit voornamelijk een regeldag. Visa voor China geregeld en ook vliegtickets van Shenzen naar Guillin gekocht.

Nog wel kunnen rondhangen in het park aan deze kant van de rivier en een wel erg dubieus gerechtje gegeten bij een chinese "snackbar". Naar schatting wel heel erg veel orgaanvlees in Edward's noodles. Smaakt goed zolang je niet let op hoe het er uit ziet. En ook binnengehouden, dus het zal wel goed zijn (even voor Rob: het zag er goed doorgekookt uit).

Maar even wat anders, wij lezen relmatig de reisverhalen van www.hannoenmarielleopwereldreis.nl. Rare gasten hoor, die liepen op een gegeven moment in China rond met een pot pindakaas in hun tas, wat een sukkels. En wat gebeurt er met Edward en Sanne op wereldreis punt nl? Bij de eerste de beste pot pindakaas in de supermarkt: Ohhhhh!!! Meteen ook maar een pot aangeschaft en ook een pot nutella. Samen met het brood van de verse bakker een prima ontbijt en lunch. Dat scheelt in Hong Kong al snel een klein vermogen.


Verder wisten we de nep-rolex verkopers bij de ingang van ons guesthouse prima te ontwijken en maakten we ons maar even niet al te druk om de officiele brieven bij de lift waarin gemeld werd dat het gebouw te veel mensen herbergt en dat de eigenaren niet nog meer mensen mogen huisvesten. Maar even niet nadenken bij wat er gebeurt als er hier brand uitbreekt.

Einde van dag 152, de dag dat we de hele dag omhoog keken. Wat een hoge units hier zeg. Bij nader inzien is die Achmea toren in Leeuwarden toch niet zo heel groot, laat staan onze (ex) woontoren in Amsterdam.





Vrijdag 21 april 2006, dag 153

We nemen twee dagen om Hong Kong te bekijken. Veel te kort natuurlijk, maar mede gezien onze huisvesting willen we het een beetje snel bekijken allemaal.

Eerst maar eens met de beroemde Star ferry naar de overkant, naar Hong Kong Island. We lieten ons eens helemaal gaan en kozen voor het bovendek dat maar liefst 4 cent duurder was. Wel met uitzicht op de skyline van Hongkong Island voor dit dure geld.


Alle gebouwen die daar staan zijn pas gebouwd na het raadplegen van een Feng Shui specialist. Die geeft aan waar je moet bouwen en ook de positie van muren e.d. Handig hoor. Aan de overkant aangekomen even foldertjes gescored bij de plaatselijke VVV. De beste beslissing van onze reis tot nu toe, want ze hadden dus een folder van .... Trommelgeroffel .... Disneyland Hong Kong!!!! De glimlach is niet meer van Sanne's gezicht af te krijgen en Edward is natuurlijk de beroerdste niet. Dus morgen gaan we naar Disneyland!

Afijn, dan resteert er nog maar liefst één hele dag om Hong Kong te bekijken. Snel maar in de Victoria Peak bus die ons naar de Victoria Peak tram brengt, die ons weer naar de Victoria Peak brengt. Oftewel, de berg vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op Hong Kong Island.

Het trammetje was extra leuk omdat ook veel Chinese toeristen met dit trammetje gingen en deze mensen waren tenminste super enthousiast. Veel ohhh, ahhhh en nog veel meer foto's en film.


Vooral toen het echt steil werd was er hilariteit alom. Gezellig! En ondanks de smog was het uitzicht ook alleraardigst.


Voor het geval dat er wel veel smog is (en dat is vaak), kan je een foto laten maken waarbij ze een smog-vrije skyline er bij foto-shoppen. Handig. Wij overwogen door onze strakke planning nog een nachtfoto van ons te laten maken maar dat slaat ook eigenlijk nergens op (lees: we vonden het te duur).

Daar stonden we dan, boven op de Victoria Peak. Letterlijk en figuurlijk weer een hoogtepunt op onze reis. Eerst maar een boterham met pindakaas eten dan. En ook deze berg is Hong Kong, dus wat stond er boven op de berg? Een winkelcentrum! Maar Edward legde duidelijk uit dat we geen tijd hadden voor winkelen. Hong Kong zonder winkelen? Nou ja zeg!

Nou, dan maar weer naar beneden om de Botanical & Zoölogical Gardens te bekijken.



Wij gingen natuurlijk voor het Zoölogical deel, da's logisch. Het was echt een aangename verrassing, het leek wel een complete dierentuin die niet zou misstaan op Sanne's Zoo's weblog. Onder andere veel erg grappige Ringstaart Maki's, enkele overactieve Schildpadden (?), Oerang Oetangs en als klap op de vuurpijl een Luipaard in "Wokkelhouding".



Allemaal prima verzorgd en ruime accomodatie voor deze beestjes. Volgens Sanne "een echte aanwinst voor de bewoners van Hong Kong".

Daarna nog door het centrum van Hong Kong geslenterd. Wat een mooie stad! Veel shopping Malls en van die leuke restaurantjes.


En ook echte Pubs in de wijk Long Kwai Fong. Maar helaas was daar geen tijd voor, want we moesten alweer onze Visa ophalen in Kowloon (het vaste land). Tot onze vreugde waren Visa en Tickets klaar en het lijkt wel of we een Visum voor drie maanden hebben. Nog maar eens navragen want we zijn er van overtuigd dat we slechts recht hebben op 30 dagen. Dit zou betekenen dat we ons Visum onderweg niet hoeven te verlengen.

Daarna meteen nog maar even kaartjes voor de ferry voor zondag gekocht (zitten soms vol), aangezien we vliegen vanaf het vaste land van China. Sanne begint al echt een Globetrotter te worden. Toen we aankwamen zagen we dat het ticketoffice van Turbojet net dicht ging. Maar een echte globetrotter laat dat natuurlijk niet gebeuren. Na een tijdje irritant op het raampje getikt te hebben ging het gordijntje weer omhoog en konden we twee kaartjes kopen. Ook weer geregeld!

Trouwens, deze Ferry Terminal was gevestigd in, u raad het al, een winkelcentrum! Meteen in hetzelfde winkelcentrum maar naar de "Gourmet Express", een chique woord voor een foodcourt. Of in het Nederlands: een zooitje eetstalletjes bij elkaar. Heerlijk Japans gegeten voor weinig en gebruik gemaakt van gratis Wifi in dit winkelcentrum. Erg handig zo'n PDA, even makkelijk je mail binnen halen en verzenden.

Na dit diner was het tijd voor de lichtshow die iedere avond gehouden wordt boven de Sky Line van Hong Kong Island. Wij bekeken hem vanaf de Avenue of Stars, allemaal Stars waarvan wij nog nooit gehoord hebben maar dat ter zijde. Leuke gewaarwording die lichtshow. Vanaf de hoogste gebouwen op Hong Kong Island werden laserstralen uitgezonden en de verlichting op de gebouwen zorgden voor een grappig effect. Maar de verlichte Skyline zelf was op zich ook al erg indrukwekkend.



Na 100.000 foto's was het tijd om naar onze bezemkast te gaan. Snel de rolex verkopers en kleermakers in onze straat negeren en lekker "gezellig" naar huis. Snel gaan slapen want morgen wachten Donald, Goofy, Mickey, Minnie, Pluto, Kabbel, Babbel, Sneeuwwitje, Assepoester en natuurlijk Tymon en Pumba op ons!

Einde van dag 153, de dag dat die kroegen in Long Kwai Fong maar in Edward's hoofd bleven hangen.


Zaterdag 22 april 2006, dag 154

Disneyland!!!


Disneyland zou Disneyland niet zijn als er niet een metrostation voor de deur gevestigd is. De laatste halte legden we zelfs af in een Disney-thema-metro. Dus de stemming zat er meteen al goed in! Natuurlijk waren we net iets te vroeg, zodat er nog tijd was voor een broodje pindakaas. Bankje zoeken, broodje pakken, potje pindakaas open en smeren maar. Dat vinden ze wel vreemd, die Chinesen (en eigenlijk is het ook een vreemde gewoonte van ons Hollanders). Zo vormden wij vandaag dus de eerste attractie van Disneyland Hong Kong. Om tien uur was het de taak van Donald en Goofy om het van ons over te nemen, zodat wij rustig een kijkje konden nemen in het Treehouse van Tarzan.

Disneyland Hongkong is qua opzet ongeveer gelijk aan het park in Parijs. Het kasteel van Assepoester in het midden, Mainstreet USA daarnaar toe en daar omheen Adventureland, Tomorrowland en Fantasyland.


Voor ervaren Disneygangers als wij, was het dus eenvoudig om de weg te vinden. Voor de lunch, die natuurlijk uit hamburgers met friet bestond, hadden we heel Adventureland bekeken. In Tomorrowland vonden we een topper die Parijs niet heeft: Astroblasters! Een typisch Disney like attractie waarin je in een karretje door een thema landschap gereden wordt. Maar bij deze kreeg je een lasergun waarbij je op alles kon schieten. Mooi! Zo vermaak je je prima op zo'n dag en het is in Disneyland onmogelijk om ook maar één chagrijnig gezicht te zien. Maar één ding was wel vreemd: waar zijn de kinderen??? Disneyland is wel een erg treffende manier om het resultaat van het één-kind-beleid te zien. Het aantal volwassenen is vele malen groter en de kinderen die er zijn worden enorm vertroeteld: popcorn, cola, souvenirs, alles krijgen ze. En terecht natuurlijk! Wij kregen ook popcorn, maar geen souvenirs.

Zo vloog de dag voorbij. Even in het treintje, de show van de Lion King, een 3D voorstelling en natuurlijk een parade, altijd leuk allemaal.





Edward vond ook nog de "Single Riders ingang" van de Space Mountain. Als er een plekkie over is wordt deze opgevuld met een Single Rider. Resultaat: geen wachtrij!


Het was een heerlijke middag waarop we veel vrienden maakten.


Voor we het wisten leefden we al weer aan het einde van de middag en was het dus een typisch gevalletje van de R in het uuR. Maar om nu in Disneyland te gaan zitten zuipen? Nee, daarvoor ga je natuurlijk naar Lan Kwai Fong.


Dat bier drinken hielden we niet al te lang vol, vijftig Hong Kong dollar voor een pilsje (Eur 5+) is nu niet een bedrag om eens lekker los te gaan. Nou, dan gaan we maar gezellig naar de nachtmarkt op Kowloon. Daar zagen we de zelfde rommel als op de nachtmarkten in Pattaya, Chiang Mai, Melaka, Dalat en Bangkok. Dan maar snel terug naar de bezemkast, gezellig!




Einde van dag 154, de dag dat we klaar waren met de bezemkast. Legendarische uitspraak van Edward om vier uur 's nachts: "Ik vind het niet meer leuk hier".

Tevens einde van Hong Kong, Reistips:
1) Koop een Octopus kaart. Hiermee kan je eenvoudig betalen in metro, bus, tram naar Victoria Peak en zelfs in sommige winkels. Bij vertrek kan je hem weer inleveren en krijg je het resterende saldo terug. Inleg: 150 Hong Kong dollar, verkrijgbaar op metrostation.
2) Gratis zoological gardens zijn echt een aanrader.
3) Gratis internet op metrostation Central en bij het foodcourt van de het winkelcentrum waar de China ferry terminal van Turbojet is (boot naar Shenzhen). Tevens is dit foodcourt voorzien van gratis wifi. En ze hebben er ook eten ;-)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home